- PORTADA
- CONCELLO
- ÁREAS DE ACTUACIÓN
- CULTURA
- DEPORTES
- EMPREGO
- PRESENTACIÓN
- CADRO DE PERSOAL
- FUNCIÓNS
- BOLSA DE EMPREGO
- Plan de Emprego Local (PEL Reactiva)
- COWORKING
- CMAT – Costa da Morte Asociación Turística
- PROGRAMA INTEGRADO DE EMPREGO: ReActiva
- PROXECTO REDE XIANA
- GALP Costa da Morte
- PLAN REVIVE COSTA DA MORTE
- OBRADOIRO DE EMPREGO “ESCOLA DE VELA DA COSTA DA MORTE- FASE II"
- FORMACIÓN
- SERVIZO GALEGO DE COLOCACIÓN
- SUBVENCIÓNS
- EN IMAXES
- LIGAZÓNS
- CONTACTO
- SERVIZOS SOCIAIS
- PRESENTACIÓN
- CADRO DE PERSOAL
- ÁREAS DE ACTUACIÓN
- PROGRAMAS BÁSICOS
- PROGRAMA DE EDUCACIÓN FAMILIAR
- PROGRAMA DE VOLUNTARIADO
- ESCOLA INFANTIL MUNICIPAL "A CASA DOS TÍTERES"
- BENEFICIO FAMILIAS NUMEROSAS
- FAMILIA
- CENTRO DE MAIORES
- II PLAN MUNICIPAL DE IGUALDADE DE OPORTUNIDADES PARA HOMES E MULLERES
- CONVOCATORIA DE AXUDAS
- LIGAZONS
- CONTACTO
- POLICÍA LOCAL
- PROTECCIÓN CIVIL
- URBANISMO
- TURISMO
- PRESENTACIÓN
- RUTAS TURÍSTICAS
- SENDA DOS ANLLÓNS
- SENDEIROS POR CABANA
- PERSOEIROS
- ROMARÍAS
- PRAIAS
- GUÍA DE HOSTALARÍA
- PATRIMONIO
- HISTORIA
- PUBLICACIÓNS
- SERVIZOS PÚBLICOS
- CONTRATACIÓN
- PERFIL DO CONTRATANTE
- SELECCIÓN DE PERSOAL
- CONTRATOS MENORES
- NOVAS
- AXENDA
- CONTACTO
Vellos Oficios
Vellos oficios nacidos no corazón da prehistoria
O ser humano encontrou no pasado o seu modo de vida na Insua. Distintos oficios manteron moitas xeracións de cabaneses. Desde o aproveitamento da area, empregar canles fluviais como navegación, extraer marisco ou capturar distintas especies de peixes.
O oficio humano máis primitivo da Insua é o demariscador, datado na prehistoria segundo se comprobou en escavacións da Cidá de Borneiro. Pervive nas mans da Agrupación de Mariscadores do Anllóns e en cetáreas que comercializan mexillón, berberecho, ameixa, ostra e mincha.
Singulares foron os lancheiros, transportistas de mercadorías (sal, tella, madeira, area) por augas da enseada e da ría. A madeira recollíana de aserradeiros emprazados nas marxes do río. Os gabarreiros, con gabarras motorizadas, extraían area do leito fluvial.
De noite, os anguleiros, con altas botas, amplo trueiro e luz, capturan angula procedente do mar dos Argazos. Despois, saboréase nas tabernas típicas e restaurantes da contorna.
Tras apañaren miñoca e senrada nas areas lodosas, os pescadores de cana agardan o paso das robalizas polas canles fluviais na baixada da marea. Tempo atrás, collíanse con fisga numerosas sollas ou capturábanse abundantes reos e salmóns. Desde A Pesqueira, río arriba, aínda pervive a tradición da captura de lamprea.
Galego